Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 11 februari, 2023 - 14:01Uppdaterad: måndag, 13 februari, 2023 - 07:46
  • Riksdagshuset i Helsingfors. Arkivfoto.

Grundlagsutskottet om elskatten: ”Det finns åsikter om att behörigheten är åländsk”

Då grundlagsutskottet under fredagen behandlade ärendet om vinstskatter inom elbranschen kom motiveringar och synpunkter av sakkunniga fram om att behörigheten är åländsk. Detta skriver riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Finlands regering har utgått från att elskatten är rikets behörighet medan landskapet utgått från att behörigheten är åländsk enligt självstyrelselagen. I mitten på januari i år kom Ålandsdelegationen med ett utlåtande att elskatten är rikets behörighet men lämnade i utlåtandet utrymme för tolkning åt båda håll. Mats Löfström skriver att grundlagsutskottet inte kan ta ställning i behörighetsfrågan men ger ett utlåtande inom ramen för det sätt som utskottet juridiskt har rätt att göra.
Det är så långt vi kan gå utan att såra systemet eller göra något som skulle riskera att bli kontraproduktivt. Nu hoppas jag att man kommer till en lösning att detta är åländsk behörighet, skriver Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »