Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 oktober, 2021 - 13:36Uppdaterad: måndag, 18 oktober, 2021 - 17:06

Grunden viktigast när Åland ska digitaliseras

Först och främst måste man förstå vad digitalisering är och vad man vill ha ut av det. Sen ser man hur man kommer dit.

Det säger lagtingsledamot Jesper Josefsson (C), som höll ett brandtal i lagtinget tidigare i höst om digitaliseringsprocessen.

-Nu upplever jag att man tar ad hoc-lösningar. Risken finns att man bygger in sig. Det är grunden vi saknar, vi har inget helhetstänk helt enkelt, säger han.

Som exempel nämner Jesper Josefsson att man skaffar system som inte passar ihop med andra system eller program. Han är positivt inställd till näringsminister Fredrik Karlströms nya digitaliseringsenhet.
Digitaliseringen kan leda till höjd välfärd och ökad service samtidigt som man effektiviserar och sänker kostnaderna om man gör det rätt menar Jesper Josefsson. Fokus behövs på att på grunden är användarvänlig.

Det viktiga är att centralisera datan, men decentralisera hur datan används, exempelvis inom hälsovård eller befolkningsstatistik.

- Det är det som brukar skapa frustration, att man försöker få alla att jobba enligt samma mall och då blir ingen nöjd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »