Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 september, 2020 - 14:06Uppdaterad: måndag, 28 september, 2020 - 17:57
  • Orkla och Optinova överlämnar 40.000 masker till social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson. Foto: Landskapsregeringen

Gratis ansiktsskydd till kollektivtrafiken

Om och när samhällssmitta konstateras på Åland kommer alla över 15 år att kostnadsfritt få tillgång till kirurgiska ansiktsskydd för användning i kollektivtrafiken då det inte går att hålla avstånd.

Det är kontentan från landskapsregeringens presskonferens som hölls på måndagsförmiddagen.
-Det är ett åländskt beslut att dela ut dem – i Finland har man inte samma distribution av ansiktsmasker som vi gått in för på Åland. Där får mindre bemedlade ansöka om dem från kommunen, sa social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ)

-Och då får de ansiktsskydd av tyg – inte de kvalitetssäkrade, tillade landskapsläkare Knut Lönnroth.

Ansiktsskydden kommer att finnas för upphämtning i Mariehamn på Ålandstrafikens kontor och på Seniorpunkten. Skolorna delar ut ansiktsskydd till elever över 15 år och busschaufförerna har ansiktsskydd till de som glömt eller inte hunnit hämta från distributionsplatserna.
Rekommendationen gäller endast landskapsbussarna och Mariehamns stadsbuss. Skärgårdstrafiken inkluderas i nuläget inte.

Det är Ålands hälso- och sjukvård som står för anskaffningen av ansiktsskydden. På presskonferensen tillkännagavs det dessutom att företagen Orkla och Optinova donerat 40.000 ansiktsskydd.

Hur länge landskapet kommer förse ålänningarna med gratis ansiktsskydd är oklart.

-Det kommer revideras med två veckors mellanrum. Svårt att säga hur det kommer att vara, sa Ylva Lindström, byråchef vid hälso- och sjukvårdsbyrån.

Om en mer omfattande smittspridning inträffar kommer rekommendationerna att utvidgas, men exakt hur är ännu inte bestämt. Preliminärt skulle detta ske vid en så kallad spridningsfas där definitionen är fler än åtta coronafall på 14 dagar eller mer än ett fall av konstaterad samhällssmitta på 14 dagar, uppgav landskapsläkare Knut Lönnroth.

-Det var ungefär där vi var i slutet av mars. Om vi igen får en sådan situation tycker vi att det skulle vara lämpligt att komma med en sådan rekommendation. Men vi har inte fattat ett beslut. THL har gjort det tydligt att man vill att besluten ska fattas regionalt och man kan i varje skede rekommendera mer eller mindre än vad THL:s allmänna riktlinjer säger. Vi ser detta som en del av ett stort paket av åtgärder och huruvida man ska lägga mycket fokus på detta relativt till andra åtgärder är något som hela tiden måste utvärderas, sa han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »