Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 augusti, 2012 - 11:48Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Glöm ej anmäla avlagd examen!

Är du ålänning och har avlagt examen utanför Finland? Då ska du anmäla det till Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, AMS. Yrkes- och universitetsexamen är nämligen pensionsgrundande i Finland, men trots att majoriteten av ålänningarna pluggar i Sverige, och alltså borde rapportera in sin examen efter slutförda studier, så är det många som inte känner till det. -Med tanke på hur många studerande vi har utanför Åland så har vi inte fått in så många anmälningar. Så vi tror det finns ett mörkertal, säger Casper Wrede på AMS. Från finska skolor rapporteras uppgifter om avlagd examen automatiskt in till pensionsskyddscentralen. Ett krav för att en examen ska vara pensionsgrundande är att man lyft åländskt eller finländskt studiestöd och avlagt examen efter 1 januari 2005. Men det är ingen fara om man missat att rapportera in sin examen. -Det finns ingen deadline, säger Casper Wrede.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »