Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 mars, 2011 - 14:27Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Framtidens energi<br>finns i vind, biobränsle och vågor

-Åland kommer inte att inom en relativt snar framtid att kunna vara självförsörjande när det gäller energiförsörjning. Vi kommer också i fortsättningen att vara beroende av kärnkrafts- och vattenkraftsbaserad el via sverigekabeln. Det säger Henrik Juslin som är landskapets inspektör vid el- och energienheten. Till följd av kärnkraftsolyckan i Japan ökar nu åter motståndet mot kärnkraft runt om i världen och det sker även på Åland. Enligt Henrik Juslin har Åland kapacitet att öka andelen biobränsle när det gäller energiförsörjningen. Detsamma gäller vindkraften men eftersom det saknas lagringskapacitet tillsvidare kan inte Åland ta hand om överskotts- vindkraftsel. Också när det gäller solenergi och vågkraft finns det allt större möjligheter för Åland. Dessutom finns det idéer på att konstruera så kallade intelligenta elnät i framtiden, elnät som kan lagra överskotts-el i till exempel elbilar som buffert för akuta behov.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »