Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 februari, 2024 - 06:11Uppdaterad: onsdag, 7 februari, 2024 - 07:48
  • Enligt forskningsrapporter undviker många fåglar och däggdjur vindkraftverk. Arkivbild.

Forskningsöversikt: Många fåglar och däggdjur undviker vindkraftverk

Många grupper av fåglar och däggdjur undviker vindkraftverk, det framgår av Naturresursinstitutets översikt av internationell forskning.

Då individer helt eller delvis förflyttar sig från kraftverkens område kan det leda till att populationerna minskar, vilket drabbar särskilt sällsynta och hotade arter. 

Ett team av forskare på Naturresursinstitutet sammanställde 84 studier från 22 länder och identifierade 160 fall med information om hur vidsträckt påverkan vindkraftverken har på olika grupper av fåglar och däggdjur. I studierna hade granskats konsekvenser som populationsminskning, förändringar i fåglars parningsbeteende, minskning av ungproduktionen och högre dödlighet bland ungarna. 

I de undersökta fallen flyttade 63 procent av fåglarna, 72 procent av fladdermössen och 67 procent av landlevande däggdjuren längre bort från vindkraftverken. 
– Det bör noteras att effekterna och avstånden varierade en hel del, till och med inom en och samma art, beroende på faktorer som kön och ålder samt observationstidpunkten och försöksupplägget i studien, säger professor Anne Tolvanen som ledde studien på Naturresursinstitutet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »