Skolstarten kommer fortfarande att vara flexibel, med byten på pedagogisk grund, berättar Ytternäs skolas rektor Andreas Wiklund.
- Vi har gjort ett detaljerat arbete med klassindelningar, men förberett vårdnadshavare på att byten kan ske om det behövs. Vi satsar på ett ökat samarbete mellan klasslärarna i årskurs ett, så att eleverna kan känna trygghet, säger Andreas Wiklund.
Han berättar också att det efter utvärderingar framkommit att omkring en fjärdedel av vårdnadshavarna önskat förändringar, främst gällande information och vilken pedagog som tar hand om ens barn.
I Mariehamn har man använt sig av flexibel skolstart i fyra läsår, som bland annat inneburit att eleverna fått sina klasser tilldelade en bit in i höstterminen. Skolorna får självständigt fatta beslut om huruvida de vill tillämpa flexibel skolstart och på Strandnäs skola skulle man ha fortsätt som tidigare om det inte var för coronasituationen, uppger skolans rektor Mikael Rosbäck.
-Med det i beaktandet utgår vi från mer fasta grupper än tidigare men fortsättningsvis finns möjlighet att flytta elever om det behövs, men det är alltid i samråd med vårdnadshavarna, säger han.
Mikael Rosbäck säger att responsen från vårdnadshavarna överlag har varit positiv till den flexibla skolstarten.