Totalt 15 procent av eleverna i årskurs sju har druckit alkohol medan motsvarande andel är 69 procent i årskurs två i gymnasiet. Intensivkonsumtion av alkohol, vilket motsvarar 2,5 deciliter starksprit vid samma tillfälle, bland studerande i årskurserna ett och två har minskat sedan 2021. En markant större andel av flickorna jämfört med pojkarna uppger att de har druckit alkohol.
En procent av eleverna i årskurs sju har använt narkotika jämfört med elva procent i årskurs två i gymnasiet. Resultatet är relativt oförändrat sedan 2021. Ungefär lika stor andel uppger att de blandat läkemedel och alkohol i berusningssyfte.
Det är vanligare bland unga att använda e-cigaretter än tobak och snus. Andelen svarande som någon gång har rökt e-cigaretter är nio procent i årskurs sju och 43 procent i årskurs två. Redan i årskurs nio har var fjärde elev testat e-cigaretter. Medan tobaksrökningen och snusandet har minskat har användningen av e-cigaretter ökat bland unga sedan 2021.
Åsub har gjort undersökningen tillsammans med Folkhälsan på Åland. 1.311 unga i årskurserna sju till nio och årskurs ett och två i gymnasiet har svarat på enkäten.
ANDTS står för alkohol, narkotika, doping, tobak och spelande.