Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 juli, 2024 - 16:47Uppdaterad: fredag, 5 juli, 2024 - 12:48
  • LR hoppas få data från det vetenskapliga laxfisket. Arkivbild.

Fiskeribyrån: “Fisket följer lagen och behövs”

Data från det vetenskapliga laxfisket behövs för framtida beslut och fisket är framtaget helt i enlighet med lagstiftningen om fiskeripolitiken. Det menar Jenny Eklund-Melander, byråchef på landskapsregeringens fiskeribyrå.

Bland annat de argumenten har också jord- och skogsbruksministeriet i riket skickat i retur till EU-kommissionen efter att kommissionen bett Finland avbryta fisket. Eklund-Melander tror inte att det finns någon risk för repressalier från EU-håll. 

– Vi har fattat besluten med stöd av lagstiftningen för fiskeripolitiken så i nuläget ser vi inte att det skulle finnas anledning att göra någonting. Kommer närmare anvisningar och skrivelser får vi ta ställning till det, säger hon. 

I praktiken kommer heller inte något mera fiske att ske på Åland i år då laxen vandrat förbi våra vatten. Fisket har väckt stor frustration, bland annat i Sverige

– Det är frustrationer på många håll. De har ju också möjlighet för visst vetenskapligt fiske, jag hoppas bara att den data vi får fram kan leda till något gott, säger Eklund-Melander. 

 

Rättelse 5/7 12.30: tidigare rapporterades att Sverige gått in för ett totalstopp på fiske av lax. Så är inte fallet.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »