Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 juli, 2021 - 13:08Uppdaterad: måndag, 19 juli, 2021 - 15:49
  • Fifax fick problem när syret i en syresistern tog slut, skriver HBL. Arkivfoto.

Fisk dog av syrebrist på Fifax

En tredjedel av regnbågslaxarna på Fifax dog när syret i syrecisternen tog slut i försomras.

Det skriver Hufvudstadsbladet som besökte den landbaserade fiskodlingen i Eckerö i maj. Samppa Ruohtula, vd på Fifax, berättar för HBL att uppskattningen av syreförbrukningen var för låg i leverantörens automatiska system.
- När den nya leveransen var på väg skedde dessutom ett missöde under transporten. Händelsen visade också att vår egen uppföljning av syrenivån inte fungerade tillräckligt bra, säger Samppa Ruohtula till tidningen.

Genom att starta reservsystemen lyckades Fifax rädda merparten av fisken.
- Det var en tråkig miss, men ändå ett fel som är lätt att åtgärda så att det inte kan hända igen. Det här ändrar inte långtidsplanerna, men påverkar vår leveransförmåga på kort sikt, säger Samppa Ruohtula till HBL.

I reportaget framgår också att Fifax gjorde en förlust på 8,4 miljoner euro i fjol men tron på projektet är fortfarande stark och nu har man nått full teknisk kapacitet.
- När odlingen närmar sig full kapacitet är den lönsam. Nu när vi har den tekniska kapaciteten på plats har vi kunnat koncentrera oss på att driva upp basfiskbeståndet, säger Samppa Ruohtula.

Ålands Radio har försökt nå Samppa Ruohtula.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »