Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 oktober, 2022 - 20:01Uppdaterad: måndag, 3 oktober, 2022 - 20:04
  • Elin Sundback är fackligt ombud på Åland.

FFC vill att äldre ska kunna jobba mindre

Fackcentralen FFC har lagt fram ett förslag på hur äldre arbetstagare ska kunna jobba mindre.

De vill att heltidsanställda personer över 60 år ska få möjlighet att jobba 80 procent under en period om en till 12 månader. Inkomstbortfallet skulle kompenseras genom en deltidspenning om hälften av lönesänkningen upp till 280 euro från Sysselsättningsfonden.

Elin Sundback är fackligt ombud på Åland och hon tycker att det verkar vara ett rimligt förslag som behövs. Enligt FFC:s medlemsundersökning svarar endast en fjärdedel av de som fyllt 60 år att de är säkra på att de kan fortsätta med sitt nuvarande arbete i två år till.

Elin Sundback säger att samhället behöver jobba för att fler ska orka arbeta längre, inte minst då det redan idag på många håll råder en arbetskraftsbrist. FFC:s modell är ett förslag, men det viktiga är att det inleds en diskussion, menar hon.

Huruvida en reform enligt FFC:s förslag automatiskt skulle gälla på Åland är något som måste utredas, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »