Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 3 maj, 2011 - 17:18Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Färre läser finska

Samtidigt som den obligatoriska skolsvenskans vara eller icke vara debatteras i riket är det allt färre elever här på Åland som väljer att läsa finska. Statistik från ÅSUB visar att totalt 63 procent av eleverna i högstadiet läser finska. Detta är en minskning från 2000 då motsvarande siffra var 77 procent. Även i lågstadiets klass 6 läser allt färre finska, där är siffran 73 procent - den lägsta siffran någonsin i ÅSUBs statistik med siffror från 2000. Stina Colérus, byråchef för landskapets utbildnings och kulturavdelning och utbildningsminister Britt Lundberg tror att det här kan bero på dels att intresset för språk har minskat överlag och att skolan idag är tuff och att eleverna då väljer bort finskan som är ett språk de ej hör dagligen och som kan kännas främmande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »