Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 januari, 2018 - 06:46Uppdaterad: torsdag, 18 januari, 2018 - 07:05
  • Skärgårdsfärjornas kapacitet ska utnyttjas bättre. Arkivfoto: Malin Lundberg

Färjkapacitet ska utnyttjas bättre

Landskapsregeringen vidtar nu åtgärder för att förbättra den outnyttjade kapaciteten på skärgårdsfärjorna. Åtgärderna är bland annat ett svar på en skrivelse från Sottunga som påtalat olägenheter.

 Sena avbokningar, bokningar som inte utnyttjas, skärgårdsplatser som inte används och säkerhetsmarginaler på bränsleturer är orsaker till att vissa avgångar inte varit fullastade. Dessutom beaktar bokningssystemet inte tillräckligt möjligheten att lasta paketbilar och höga släp på samma sätt som man lastar personbilar.

Arbetet med att förbättra detta har inletts och ska vara klart inom januari. Bokningsreglerna tillåter fortfarande fordon med rött årskort och godstransportörer i skärgården att avboka upp till två timmar före avgång, och för att minska outnyttjad kapacitet öppnas nu upp för bokning mellan två timmar och en timme före avgång då bokningslistorna låses.

Andra åtgärder är att man ändrat antalet skärgårdsplatser på södra linjen, ändrat reglerna så att godstransportörer som inte är stationerade i skärgården ska avboka senast sex timmar före avgång, man har minskat bokningsbara höga metrar för husbilar och husvagnsekipage från 26 till 17 meter och man sätter in Knipan istället för Ejdern under högsäsong på södra linjen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »