Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 november, 2020 - 15:28Uppdaterad: fredag, 20 november, 2020 - 16:04

Fängelsedomar i hästsvältmålet

Det par som stått åtalade i tingsrätten efter att fyra av deras hästar svultit ihjäl döms till tio respektive fyra månaders villkorligt fängelse för grovt djurskyddsbrott respektive djurskyddsbrott.

Båda två meddelas dessutom djurhållningsförbud i fem år, till november 2024.

Det var 2019 som en tillsynskontroll utförd av ÅMHM fann en död häst, vilket ledde till att en polisanmälan upprättades.
Efter det har det framkommit att sammanlagt sex hästar blivit vanvårdade så att tre självdött av svält och en var i sådant skick att den behövde avlivas av veterinär.

Under rättegången har den åtalade mannen hävdat att vanvården pågått under perioden 2018-2019, medan åklagare Peter Rikberg framhållit att den i själva verket pågått mellan 2015-2019.

Mannen har även försökt ta på sig det fulla ansvaret för vanvården, med motiveringen att hans medåtalade fru varit både sjukskriven och gravid, och sedan upptagen med deras nyfödda barn, och inte varit medveten om situationen.

Tingsrätten finner trots det båda de svarande skyldiga.
Mannen döms för grovt djurskyddsbrott, då han till en veterinär uppgivit falska uppgifter om hästarnas tillstånd och inte vidtagit några åtgärder efter att den första hästen dött, så att hans agerande varit ämnat att utsätta hästarna för onödigt lidande och plåga.
Kvinnan döms för djurskyddsbrott till följd av grov oaktsamhet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »