Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 juli, 2022 - 05:56Uppdaterad: måndag, 18 juli, 2022 - 06:32

EU-rapport vill skydda public service

Skydda public service och stärk kampen mot korruptionen, manar EU-kommissionen i sin årliga rättsstatsrapport, skriver Tidningarna Telegrambyrå, TT.

Finland uppmanas särskilt att bli bättre på att ge allmänheten information som man har rätt att ta del av.

"Rysslands oprovocerade och oberättigade militära aggression mot Ukraina visar att skydd och framhävande av rättsstatsprinciperna är viktigare nu än någonsin", konstaterar justitiekommissionären Didier Reynders i pressmeddelandet till årets rapport.

Särskilt fokus har i år lagts på situationen för public service-journalistik i medlemsländerna.
"Fler skyddsåtgärder behövs för att garantera oberoendet hos public service och för att se till att ekonomin är tillräcklig och inte används för att sätta politiskt tryck på de medierna", säger värderings- och öppenhetskommissionären Vera Jourová i pressmeddelandet.

Årets rapport innehåller för första gången också särskilt framtagna rekommendationer för varje EU-land. För Finlands del konstateras att risken för korruption fortsättningsvis är liten, medan media får arbeta fritt och utan påverkan av myndigheter.
Domstolsväsendet fungerar också väl. Det finländska rättssystemet bedöms i rapporten vara på en mycket hög nivå.
Finland är ett av de länder med minst korruption inom EU. Men landet uppmanas ändå fortsätta arbetet mot korruption, i synnerhet då det gäller lobbning.
Dessutom bör myndigheterna bli bättre på att se till att den information som allmänheten har rätt att ta del av, verkligen kan fås utan några problem.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »