Domstolen skriver att Finland brutit mot artiklar i EU:s fågeldirektiv genom att tillåta vårjakt på guding på Åland mellan 2011 och 2019. Domstolen dömer Finland att betala för kostnaderna.
Åland och Finland argumenterade för att vårjakten kunde tillåtas genom paragraf 9 i fågeldirektivet som möjliggör jakt ”under strängt kontrollerade förhållanden och på selektiv grund” av ”vissa fåglar i litet antal”.
Men för detta undantag måste medlemstaten kunna visa att artens population har en tillfredställande storlek, och domstolen anser inte att tillräckliga vetenskapliga bevis har förts fram.
Domstolen framhåller vidare att Åland inte hade data för att korrekt beräkna stammens storlek i landskapet och att villkoret om ett ”litet antal” har inte uppfyllts. Istället för att använda sig av kalkyler av ejderpopulationen i hela Östersjöområdet borde Finland (Åland) ha använt populationen på Åland, som är föremål för jakt, som grund för beräkningarna.
Det var i mars 2018 som kommissionen beslöt att väcka talan mot Finland vid EU-domstolen på grund av den åländska vårjakten på ejderhanar, det vill säga gudingar. Kommissionen ansåg att jakten strider mot fågeldirektivet eftersom jakten äger rum under häckningstiden och att villkoren för undantag inte är uppfyllda.
”Ejderpopulationen har inte en tillfredsställande storlek. Enligt de senaste populationsbedömningarna är arten på tillbakagång i både EU och Finland. Dessutom överskrider jaktkvoten den tillåtna kvantiteten på 1 % av den årliga dödligheten för ejdrar i landskapet Åland”, skrev kommissionen i sitt beslut.
Vårjakten på ejder förbjöds på Åland efter att EG-domstolen, som var benämningen på EU-domstolen innan Lissabonfördraget, i en dom år 2005 konstaterade att att jakten stred mot fågeldirektivet. Men landskapsregeringen beslöt 2011 att återinföra vårjakten på guding. Redan 2012 inledde kommissionen ett överträdelseförfarande.
Landskapsregeringen håller klockan 16.00 en presskonferens om domen.
Fotnot: Du kan själv läsa hela domen, på svenska, genom att klicka här!