Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 mars, 2011 - 16:10Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Dyrare försäkringar efter EU-beslut

EU-domstolen har slagit fast att det är diskriminerande att använda en persons kön som en riskfaktor när man beräknar hur mycket som ska betalas för en försäkring. Idag baseras försäkringspremien på nästan alla försäkringsbolag på statistik, berättar Göran Abrahamsson på Alandia Bolagen. Män krockar till exempel statistiskt sätt oftare än kvinnor och därför är till exempel en bilförsäkring dyrare för män. Stefan Boman på Ålands Ömsesidiga berättar att Ömsen i dagsläget inte har någon premieskillnad vad gäller män och kvinnor på trafikförsäkringar utan baserar premien på bilen som ska försäkras.Den könsbaserade premiesättningen ska nu förbjudas och försäkringsbolagen måste se över sin prissättning. Detta kan leda till att snittpremien höjs och att försäkringarna blir dyrare för alla.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »