Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 april, 2018 - 07:58

Dispens för fiskodling

Nordic Trout Ab beviljas dispens från förbudet att föra in vattenbruksdjur till en fiskodlingsplats som inte sanerats för fisksjukdomen VHS.

Landskapsregeringen bedömer att det finns ett grundat behov för dispensen och att den inte medför risk för spridning av VHS.

Dispensen gör det möjligt för företaget att föra in sättfisk till början av juni 2019 med målsättningen att fisken ska vara slaktfärdig senast 30 september samma år. Det innebär att VHS saneringen av den aktuella fiskodlingsplatsen vid Rödskär i Föglö kan utföras enligt landskapsregeringens tidigare beslut.

Enligt det tidigare beslutet måste tre fiskodlingsplatser i Föglö saneras på grund av fisksjukdomen VHS senast den sista september nästa år. Kravet ställs enligt ett EU-godkänt utrotningsprogram för VHS där målsättningen var att utrotningen skulle vara genomförd år 2016.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »