- Det är inte ett svårt system i sig, men det är inte alltid enkelt att förklara. Så svarar landskapets val-expert Casper Wrede på frågan om hur mandaten fördelas efter söndagens lagtingsval.
I ett proportionellt valsystem räknar man först hela partiets, valmansföreningens eller valförbundets röstetal. Därefter ser man vilken kandidat inom dessa som fått mest röster, och det bestämmer vilket jämförelsetal kandidaten får. De med högst jämförelsetal kommer in i lagtinget.
I årets val går de flesta partier till val med en lista per parti. Undantagen är Centern som är i valförbund med valmansföreningen Hållbart initiativ, och Ålands framtid som har 23 enmanslistor och en kvinnolista. Ålands framtid har därför rent tekniskt ett valförbund inom det egna partiet. Enligt Casper Wrede kan detta öka chansen för partiet att få in en kvinna i lagtinget eftersom alla röster på kvinnolistan tillfaller den kvinna på listan som fått mest personliga röster, och på det sättet kan list-ettan få ett högre så kallat jämförelsetal.
I lagtingsvalet 2011 krävdes ett jämförelsetal på minst 400 för att komma in i lagtinget.
Publicerad: fredag, 16 oktober, 2015 - 11:12Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:26