• Läraren i Föglö skola, Maria Boström, talade för barnfamiljerna på Föglö vid tisdagskvällens debatt och vill absolut att kortrutten genomförs. Foto: Ulf Weman
  • Ålands Natur och miljös ordförande Simon Holmström vill att miljöfrågorna och inte ekonomin skall vara grunden när trafiksystemen görs om. Foto: Ulf Weman
Mika Nordberg, Maria Boström och Simon Holmström intervjuas av Ulf Weman
Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:19, uppdaterad: onsdag, 13 september, 2017 - 09:19

Delade åsikter i kortruttsdebatt

Sprängmassor med sten som skulle fylla hela Maxinge köpcenter och en sprängningsyta motsvarande elva fotbollsplaner. Att behållande nuvarande färjerutt till Föglö och spränga bort grynnorna i Ekholmssund utanför Degerby skulle också innebära stora miljöingrepp.

 Det menade infrastrukturminister Mika Nordberg, moderat, när kortrutten debatterades i Stadsbiblioteket i går kväll.

En skiljelinje i debatten var just att bygga bro till Gripö och ett nytt färjefäste där ut mot Föglöfjärden, eller att spränga i Ekholmssund och behålla nuvarande färjerutt till Föglö. Ordföranden i Ålands natur och miljö Simon Holmström tyckte att utredningarna om kortrutt har haft fel utgångspunkt som en ekonomisk fråga i första hand när det i stället borde ha varit hållbarheten i projekten som skulle haft förtur.

Läraren Maria Boström från Föglö, som också deltog i paneldebatten, är starkt för de nuvarande planerna på kortrutt, men är inte riktigt trygg med att de blir genomföra.

Fler Nyheter

Förhandsröstning i presidentvalet inleds i dag

I dag inleds förhandsröstningen inför presidentvalet den 28 januari. Det är möjligt att rösta bland annat på postkontoret i Mariehamn till och med den 23 januari.

ÅHS mätte arbetsvälbefinnande

7,48 enligt ett index på en tiogradig skala! Det betyget ger anställda inom Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, i en enkät som gjorts för att mäta och utveckla personalens välbefinnande.

Hotellövernattningarna ökade i fjol

212.800 hotellövernattningar gjordes på Åland förra året och det är en ökning om närmare tre procent jämfört med 2016. Det visar ny statistik från Åsub.

Ny ordförande för stadsstyrelsen klar i dag

Roger Jansson och Igge Holmberg intervjuas av Owe Sjöblom
Moderat samling i Mariehamn presenterar troligtvis en ny kandidat till posten som ordförande för stadsstyrelsen idag.

Hovrätten förkortar körförbud

Åbo hovrätt förkortar ytterligare ett körförbud som dömts ut av tingsrätten i Mariehamn.

Torvalds främsta Natoförespråkaren

Presidentkandidat Nils Torvalds intervjuas av Hasse Persson-Bru
Presidentvalets främsta Natoförespråkare är Svenska Folkpartiets kandidat Nils Torvalds.

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.