Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 oktober, 2011 - 15:19Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Brunnsvattnet värt att kollas

För höga bakteriehalter finns i 20 procent av de brunnsvattenprov som tagits på Åland, och höga radonhalter ökar risken för lungcancer. Det menar Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, som nu rekommenderar husägare att ta vattenprov på sina brunnar. Vanliga problem i de åländska brunnarna är höga halter av järn, mangan, radon och bakterier. Nära stranden är det inte ovanligt med salt i vattnet. Vissa ämnen kan leda till hälsoskador. Höga bakteriehalter kan bero på att brunnen är otät upptill och ytvatten därför rinner in. Vattnet i brunnen kan också vara förorenat av avlopp eller slamgödsel. Höga bakteriehalter utgör en smittorisk och kan leda till magsjuka. ÅMHM har nu startat en kampanj som heter "Analysera ditt brunnsvatten!"

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »