Nina Ehrström, regiondirektör för Brottsofferjouren Västra Finlands region, dit servicestället på Åland hör, säger att flera orsaker ligger bakom att det blivit så.
En orsak är att föräldraledigheten endast ska pågå i ett halvår och inskolningstiden till tjänsten är lång då arbetet är omfattande.
Den största orsaken är ändå ekonomisk. Nina Ehrström förklarar att då det blev klart att handledaren skulle vara föräldraledig var Brottsofferjourens ekonomi för 2024 osäker.
I samråd med handledaren i Vasa och med Röda Korset på Åland, som koordinerar Brottsofferjourens verksamhet här, kom man då fram till att inte ta in någon vikarie utan sköta verksamheten från Vasa. Enligt Ehrström påverkas verksamheten inte av att det inte finns någon handledare på plats på Åland.
– Man får samma stöd som man fått tidigare men stödpersonsverksamheten på Åland koordineras från Vasa. Handledaren har hållit i föreläsningar och informationstillfällen, det pausas men verksamheten i sig ska inte påverkas, säger Nina Ehrström.