Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 3 februari, 2024 - 21:37Uppdaterad: söndag, 4 februari, 2024 - 00:30

Bränder i Bamböle och Ingby under lördagskvällen

Under lördagskvällen inkom inom kort tid ytterligare två larm om byggnadsbränder, en i Bamböle, Finström och en i Ingby, Jomala.

Lennart Johansson på Räddningsområde Ålands landskommuner förde befäl över branden i Bamböle, där larmet kom klockan 20.15. Han säger att det rör sig om en brand i en äldre husbyggnad, som börjat som en rumsbrand och spridit sig till sågspånsisoleringen. 

– Vid ankomst så hade vi lågor ut genom ett fönster på nedre våningen, från det man i folkmun kallar farstukvisten, säger han. 

Det uppstod glödbränder i väggarna, vilket medförde att man behövde öppna byggnadens konstruktion. Vid 23.45 på lördagen var var branden släckt och man skulle bevaka huset under natten. Enligt Johansson har huset stora rökskador och det är just nu för tidigt att säga hur branden uppstått. 

Lennart Johansson säger att de personer som befann sig i huset tagit sig ut, liksom ett husdjur som de tog med sig ut. 

20.45 inkom larmet om byggnadsbranden i Ingby, Jomala och det var räddningsverkets Johan Söderberg som förde befäl kring det släckningsarbetet. Inledningsvis handlade det om en traktor som brann i en maskinhall.

– När första räddningsenheterna kom till platsen så att maskinhallen hade en fullt utvecklad brand och hotade också övriga byggnader på samma gård, säger han. 

Enligt Söderberg rörde det sig om en handfull traktorer och redskap som fanns i hallen, som totalförstördes. Däremot lyckades man bromsa brandförloppet och rädda de övriga byggnaderna. 

Tidigare under kvällen inkom även ett larm om en byggnadsbrand i Mariehamn

 

Artikeln uppdaterad med kommentarer från Lennart Johansson och Johan Söderberg. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »