Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 november, 2020 - 06:11Uppdaterad: måndag, 16 november, 2020 - 06:11

Bra med viss uppluckring av apoteksbranschen

-Apoteksmarknaden är starkt reglerad och det vore bra med en viss uppluckring av reglerna, samtidigt är det viktigt att tänka på att läkemedel inte är vilka konsumtionsvaror som helst.

Det säger Johan Ek som driver Centralapoteket i Mariehamn.

För att få äga och öppna apotek i Finland måste man vara provisor, vilket innebär en femårig universitetsutbildning. Det är något som Konkurrens- och konsumentverket vill ändra på för att skapa en friare marknad. Man vill även se över regleringen av läkemedelspriserna. Johan Ek säger att han inte vill inte se en lika stor ändring som vid den senaste apoteksreformen i Sverige.

-Tillgängligheten ökade visserligen, men den ledde även till att apotekens lagerhållning av viktiga mediciner blev sämre, och den utvecklingen vill jag inte se hos oss. Det säger Johan Ek.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »