Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 12 februari, 2023 - 22:00Uppdaterad: söndag, 12 februari, 2023 - 22:00

"Det blir en planerad, naturlig övergång” - flyktingförläggningen om alternativet att bli kommuninvånare

Flyktingförläggningen på Åland tror inte att det blir så stor skillnad för deras verksamhet när flyktingar från Ukraina, i mars, kan välja att bli kommuninvånare.

- Av de 300 flyktingar som kommit till oss så har de kommit vid olika tidpunkt och de behöver ha varit på Åland i ett år innan de kan bli kommuninvånare. Det kommer att bli en planerad och naturlig övergång för dem som väljer det alternativet, säger Tanja Eklöw, handledare på flyktingförläggningen.

Tanja Eklöw säger att de ännu inte fått några indikationer på om det är många av flyktingarna som tänker sig bli kommuninvånare.
- Inte än, men det kommer säkert att bli aktuellt längre fram. Det som man har varit mest orolig över nu är det tillfälliga skyddet som gällde till den 4 mars 2023, oberoende när du kom hit. Men det kom besked i början på året att det kommer automatiskt att förlängas för alla med ett år, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »