Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 augusti, 2023 - 21:35Uppdaterad: onsdag, 16 augusti, 2023 - 21:35
  • Årets spannmålsskörd väntas bli sämre än normalt, men det är för tidigt för att dra några definitiva slutsatser. Arkivfoto.

Årets spannmålsskörd kan bli en fjärdedel mindre än normalt

Årets spannmålsskörd ser ut att bli betydligt sämre än normalt.

Joachim Regårdh, som är växtodlingsrådgivare vid Ålands hushållningssällskap, tror att årets skörd blir en fjärdedel mindre än normalt per hektar.  
– Det är ännu inte så många som skördat, så det handlar om en kvalificerad gissning, säger Joachim Regårdh.

Torkan i början av sommaren ledde till att det växte alldeles för dåligt och den senaste tidens regnande har lett till dålig kvalitet på brödsäd.

– På många ställen har spannmålskornen börjat gro i axet innan det är skördat. Då kan man inte använda det till bakning, vilket leder till att det blir nedklassat till djurfoder, säger Joachim Regårdh.  
Börje Karlsson som sköter Ab lantbruks spannmålsmottagning i Färjsundet säger att det är för tidigt att dra några exakta slutsatser om årets spannmålsskörd. 

– Det varierar från odlare till odlare, men skörden kan nog bli omkring 20 procent mindre än normalt, säger Börje Karlsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »