Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 augusti, 2023 - 06:02Uppdaterad: måndag, 21 augusti, 2023 - 13:12
  • Anna-Kaisa Ikonen foto: Kristian Tervo

Ålandsministern imponeras av Ukrainagruppen – svarar luddigt om självstyrelselagsrevisionen

46-åriga Anna-Kaisa Ikonen från Tammerfors har under sina första månader som Ålandsminister satt sig in i lagstiftningskontrollen av landskapslagar.  

För att lära sig mera om Åland läser hon boken Ålands självstyrelse, en introduktion för statsrådets tjänstemän av Sten Palmgren.  

– Jag vill sköta uppdraget så bra jag kan och det är en win-win situation om samarbetet funkar bra. Jag tillhör det största partiet och försöker göra mitt bästa, det är det viktigaste. 

Det blev ingen revision av självstyrelselagen under föregående mandatperiod – blir det en under denna?  

– Självstyrelselagsrevisionen är viktig och prioriterad, men många frågor är juridiskt komplicerade och kräver närmare utredning. Det är viktigt att arbetsgruppen som jobbar med frågorna får arbetsro nu och sen ser vi när de är klara hur vi går vidare. Men det är viktigt att självstyrelsen utvecklas, säger Ikonen. 

Frågor om demilitarisering och neutralisering lämnar hon obesvarade, då det ligger på utrikesministeriets och försvarsministeriets bord. I valkompassen i våras svarade ministern hur som helst att hon delvis är av annan åsikt, på frågan om huruvida man borde slopa Ålands demilitarisering. 

En sak nämner hon ändå: 

–Jag tycker personligen att det är imponerande att man på Åland har demonstrerat varje dag utanför det ryska konsulatet sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »