Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 januari, 2023 - 15:40Uppdaterad: onsdag, 25 januari, 2023 - 16:03

Ålands roll i Natofrågan oförändrad – hur det än går med svenskt medlemskap

Natofrågans påverkan på Åland ser likadan ut oberoende om Sverige, Finland eller båda länderna går med i försvarsunionen. Det menar professor emeritus i statskunskap Göran Djupsund.

– Åland är en bricka i spelet och blir det oroligheter så blir vi indragna oberoende vilka länder som är med, säger Göran Djupsund.

Det var i tisdags som utrikesminister Pekka Haavisto uttalade sig på ett sätt som kan tolkas som att Finland kan gå med i Nato även utan Sverige, ett uttalande han sedan förtydligat att gäller endast över ett långt tidsperspektiv.
Turkiet har varit den största motståndaren till ett svenskt medlemskap, en inställning som Göran Djupsund tror att kan komma att ändras efter det turkiska presidentvalet.
– Om Erdoğan vinner valet har han fått ut vad han ville av det här och vinner oppositionen är de troligen mer Natovänliga, säger Göran Djupsund.
Nästa gång frågan kommer upp är på Natos toppmöte i sommar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »