Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 februari, 2024 - 11:34Uppdaterad: måndag, 19 februari, 2024 - 13:38

ÅHS måste spara 3,3 miljoner på tre år

Landskapsregeringen kräver att Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, ska spara 1,1 miljoner euro per år under 2025-2027.

Styrelseordförande Wille Valve (MSÅ) säger att det pågår diskussioner med personalen om vilka sparmöjligheter som finns och att det ska beredas ett förslag till nästa styrelsemöte den 7 mars. 

– Det finns undantag i form av kollektivavtalseniga lönejusteringar och fullmakter för större projekt, men det kommer att krävas ganska mycket arbete för att klara detta sparbeting, säger Wille Valve.  

ÅHS ser också över möjligheterna att öka intäkterna, för att inte behöva ta till så stora inbesparingar. Ett exempel är ersättningar från FPA, till exempel för tolktjänster och flyktingmottagning, som ÅHS har blivit bättre på att driva in. 

 – Jag ser också en stor potential i att öka intäkterna genom att sälja tjänster till de sjukvårdsdistrikt som vi samarbetar med, säger Wille Valve. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »