• Ålandsbanken gjorde ett svagare tredje kvartal i år än förra året. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Ålandsbankens vd Peter Wiklöf ger sin syn på delårsrapporten:
Här kan ni höra en längre intervju med Peter Wiklöf:
Publicerad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 09:27, uppdaterad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 10:59

ÅAB:s tredje kvartal sämre än fjolårets

Ålandsbankens rörelseresultat för perioden juli-september 2018 landade på sju miljoner euro. Det är en minskning med tre procent jämfört med tredje kvartalet ifjol då rörelseresultatet var 7,2 miljoner euro.

Det tredje kvartalets rättenetto, alltså det banken tjänar på sin in- och utlåning, minskade med sex procent vilket motsvarar en minskning på en miljon euro. Provisionsnettot minskade med en procent, och bankens kostnader minskade med sju procent eller 1,7 miljoner euro, främst på grund av lägre personal- och IT-kostnader.

Under det tredje kvartalet gick Ålandsbanken som bekant in som delägare i fintechbolaget Dreams Nordic. Dreams-appen används nu av 90.000 svenska kunder.

Ser man på årets nio första månader så har Ålandsbankens rörelseresultat förbättrats med 12 procent, från 19,5 miljoner ifjol till 21,9 miljoner euro i år.

Vd Peter Wiklöf skriver i ett pressmeddelande att förbättringen gjorts trots en omfattande implementering av nya regelverk, en kraftigt höjd stabilitetsavgift och en klart svagare svensk krona som påverkar både affärsvolymerna och resultatet negativt.

Fler Nyheter

Åland genomfart för narkotika

Rasmus Friman på sjöbevakningen:
Åland fungerar som en transitpunkt i trafiken av narkotika mellan Sverige, Finland och Baltikum. Det säger Rasmus Friman på sjöbevakningen, stationerad i Nagu, som tidigare jobbat som kommissarie hos polisen på Åland.

ÅM i beachvolley spelades i helgen

Idag söndag spelades åländska mästerskapen i beachvolley och totalt var det sju lag med, tre damlag och fyra herrlag.

ÅM i lättbåtar hölls i helgen

I helgen seglades åländska mästerskapen i lättbåtar på Slemmern och det var fyra klasser som det tävlades i och totalt var 24 seglare med.

Zetterström är nordisk mästare

Nordiska mästaren Ida Zetterström
Ida Zetterström är nordisk mästare i Super Street Bike, det stod klart efter att hon slutade tvåa i den sista deltävlingen som körde i Tierp i helgen.

IFK upp på sjätte plats

Tränaren Peter Lundberg ger sina tankar efter matchen och berättar om manfallet inför sista omgången
Efter den nästsista matchen i grundserien tog IFK Mariehamn klivet upp på den övre halvan av tabellen. Det efter att dom besegrade SJK med 1-0 inför 1.208 personer i hemmapubliken.

Motstånd mot polis och ordningsvakter

När en person skulle avvisas från en nattklubb i Mariehamn den senaste natten så gjorde han så kraftigt motstånd så att han nu är misstänkt våldsamt motstånd mot tjänsteman och motstånd mot polisen.

Andra deltävlingen i ÅM i folkrace avgjord

I lördags avgjordes den andra deltvälingen i ÅM i folkrace.

Unikt kartfynd över Lövö

Antikvarie Pia Sjöberg och landskapsarkivarie Åke Söderlund;
Ett unikt fynd i form av en samtida karta över området på Vårdö där Lövökongressen ägde rum under åren 1718 och 1719 har upptäckts i Ryska statens...

Tennissiffror när FC Åland besegrade RaiFu

Ted Göstas om segern:
FC Åland besegrade RaiFu med hela 6-0 hemma på Sportkila.