• Ålandsbanken gjorde ett svagare tredje kvartal i år än förra året. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Ålandsbankens vd Peter Wiklöf ger sin syn på delårsrapporten:
Här kan ni höra en längre intervju med Peter Wiklöf:
Publicerad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 09:27, uppdaterad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 10:59

ÅAB:s tredje kvartal sämre än fjolårets

Ålandsbankens rörelseresultat för perioden juli-september 2018 landade på sju miljoner euro. Det är en minskning med tre procent jämfört med tredje kvartalet ifjol då rörelseresultatet var 7,2 miljoner euro.

Det tredje kvartalets rättenetto, alltså det banken tjänar på sin in- och utlåning, minskade med sex procent vilket motsvarar en minskning på en miljon euro. Provisionsnettot minskade med en procent, och bankens kostnader minskade med sju procent eller 1,7 miljoner euro, främst på grund av lägre personal- och IT-kostnader.

Under det tredje kvartalet gick Ålandsbanken som bekant in som delägare i fintechbolaget Dreams Nordic. Dreams-appen används nu av 90.000 svenska kunder.

Ser man på årets nio första månader så har Ålandsbankens rörelseresultat förbättrats med 12 procent, från 19,5 miljoner ifjol till 21,9 miljoner euro i år.

Vd Peter Wiklöf skriver i ett pressmeddelande att förbättringen gjorts trots en omfattande implementering av nya regelverk, en kraftigt höjd stabilitetsavgift och en klart svagare svensk krona som påverkar både affärsvolymerna och resultatet negativt.

Fler Nyheter

Peter Hellgren ny vd-ersättare vid Viking line

Vice vd Peter Hellgren blir vd-ersättare vid Viking line istället för Andreas Remmer , som lämnat bolaget. Det skriver Viking line i ett...

Finström sänker skatten

Finströms kommun sänker inkomskatten med 0,50 procentenheter till 18,50 procent, det beslutade kommunfullmäktige igår.

Brist på praktikplatser stoppar sotarutbildning

Det blir ingen sotarutbildning vid Ålands yrkesgymnasium. Redan 2016 initierade landskapsregeringen en utredning vid Ålands yrkesgymnasium hur en sotarutbildning skulle ordnas. Något som man nu avskriver.

Centrumplanen är klar

Centrumplanen är klar, intervju med Sirkka Wegelius
Fler bostäder och affärslokaler, en strandboulevard i stället för Österleden samt ett parkeringshus ovanpå Select. Det är några av punkterna i Stadsarkitekt Sirkka Wegelius förslag till delgeneralplan för centrum.

Föglö kommun stöder tunnel

Föglös kommunfullmäktige uttrycker stöd för en tunnel, det beslutades i fullmäktige igår.

Sju anbud på vägstation

Sju anbud har inkommit på Godby vägstation som Landskapet bjudit ut till försäljning via mäklare.

Påpekanden om gc-väg

Det har inkommit påpekanden till landskapsregeringen när det gäller det pågående bygget av en gång- och cykelbana mellan Mariehamn och Berghamn i Eckerö.

Extra färjturer till kommunmöte på Kumlinge

På söndag arrangeras ett öppet möte om kommunindelningsutredningen på Kumlinge. För att de som bor på Enklinge ska kunna delta har landskapsregeringen beslutat om extra färjturer med ms Rosala II.

ÅAB och S-banken samarbetar kring fonder

Ålandsbanken inleder ett samarbete med företaget FIM som förvaltar S-Bankens fonder. Som ett led i samarbetet fusionerar man bland annat fonderna FIM Global och Ålandsbanken premium 100.