• Ålandsbanken gjorde ett svagare tredje kvartal i år än förra året. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Ålandsbankens vd Peter Wiklöf ger sin syn på delårsrapporten:
Här kan ni höra en längre intervju med Peter Wiklöf:
Publicerad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 09:27, uppdaterad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 10:59

ÅAB:s tredje kvartal sämre än fjolårets

Ålandsbankens rörelseresultat för perioden juli-september 2018 landade på sju miljoner euro. Det är en minskning med tre procent jämfört med tredje kvartalet ifjol då rörelseresultatet var 7,2 miljoner euro.

Det tredje kvartalets rättenetto, alltså det banken tjänar på sin in- och utlåning, minskade med sex procent vilket motsvarar en minskning på en miljon euro. Provisionsnettot minskade med en procent, och bankens kostnader minskade med sju procent eller 1,7 miljoner euro, främst på grund av lägre personal- och IT-kostnader.

Under det tredje kvartalet gick Ålandsbanken som bekant in som delägare i fintechbolaget Dreams Nordic. Dreams-appen används nu av 90.000 svenska kunder.

Ser man på årets nio första månader så har Ålandsbankens rörelseresultat förbättrats med 12 procent, från 19,5 miljoner ifjol till 21,9 miljoner euro i år.

Vd Peter Wiklöf skriver i ett pressmeddelande att förbättringen gjorts trots en omfattande implementering av nya regelverk, en kraftigt höjd stabilitetsavgift och en klart svagare svensk krona som påverkar både affärsvolymerna och resultatet negativt.

Fler Nyheter

Rumander om Snellmans avgång

Stefan Rumander intervjuas av Felix Quarnström:
ÅCA:s ordförande, Stefan Rumander, ville inte kommentera närmare vilka sakfrågor som Johannes Snellman och styrelsen tyckt olika om, eller vad som ligger bakom Snellmans beslut att avgå från vd-posten.

Odin kör extra med elmontörer

Extra turer med m/s Odin på tvärgående linjen sätts in i dag och på fredag.

Skördeskadekommissionen håller med Petri Carlsson

Annika Hollsten intervjuas av Felix Quarnström:
Skördeskadekommissionen har färdigställt det ersättningsförslag som, om det antas, avgör hur stöden till lantbruket efter sommarens torka kommer att se ut och fördelas.

Folder ska förtydliga för föräldrar med barn med särskilda behov

Katarina Halme-Wiklund intervjuas av Axel Eriksson:
En ny folder ska ge föräldrar tydligare information och resultera i mindre begreppsförvirring vad gäller skolans stöd för barn med särskilda behov.

Snellman lämnar ÅCA

Johannes Snellman om avgången
Ålandsmejeriet ÅCA:s vd Johannes Snellman har sagt upp sig. - Jag och styrelsen tycker olika i ett antal frågor, det är lite som ett parförhållande, man måste vara lyckliga tillsammans om det ska funka, säger Johannes Snellman.

Fler reste med m/s Eckerö

Antalet gäster som reste med Eckerö Linjen under 2018 var nästan 970.000, vilket är en ökning på 3,3 procent från året före. Det skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Dagsböter för att ha ljugit för polisen

En åländsk 23-årig man har dömts till 45 dagsböter om vardera sex euro för att ha ljugit för polisen under ett förhör.

Högskolans rektor slutar

Utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) intervjuas av Fredrik Granlund:
Högskolan på Ålands rektor Jonas Waller har sagt upp sig, det bekräftar skolans kommunikationsavdelning.

Man åtalades för sexuellt antastande

En man åtalades i dag i tingsrätten för två fall av sexuellt antastande som ska ha ägt rum i Mariehamn under samma helg i februari 2017.