Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 09:27Uppdaterad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 10:59
  • Ålandsbanken gjorde ett svagare tredje kvartal i år än förra året. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

ÅAB:s tredje kvartal sämre än fjolårets

Ålandsbankens rörelseresultat för perioden juli-september 2018 landade på sju miljoner euro. Det är en minskning med tre procent jämfört med tredje kvartalet ifjol då rörelseresultatet var 7,2 miljoner euro.

Det tredje kvartalets rättenetto, alltså det banken tjänar på sin in- och utlåning, minskade med sex procent vilket motsvarar en minskning på en miljon euro. Provisionsnettot minskade med en procent, och bankens kostnader minskade med sju procent eller 1,7 miljoner euro, främst på grund av lägre personal- och IT-kostnader.

Under det tredje kvartalet gick Ålandsbanken som bekant in som delägare i fintechbolaget Dreams Nordic. Dreams-appen används nu av 90.000 svenska kunder.

Ser man på årets nio första månader så har Ålandsbankens rörelseresultat förbättrats med 12 procent, från 19,5 miljoner ifjol till 21,9 miljoner euro i år.

Vd Peter Wiklöf skriver i ett pressmeddelande att förbättringen gjorts trots en omfattande implementering av nya regelverk, en kraftigt höjd stabilitetsavgift och en klart svagare svensk krona som påverkar både affärsvolymerna och resultatet negativt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »