Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 februari, 2024 - 06:21Uppdaterad: onsdag, 21 februari, 2024 - 06:21

70 nya ordinarietjänster på ÅHS blir verklighet tack vare tjänstemannalagen – personal ändå orolig

Under våren kommer så många som sjuttio nya ordinarietjänster att skapas på ÅHS. Det är en följd av den nya tjänstemannalagen, som begränsar möjligheterna att anställa personal på viss tid.

Syftet är att förhindra upprepade visstidskontrakt och diskriminering av visstidsanställd personal. 

Therese Åsgård, avtals- och lönespecialist på ÅHS säger att sjukhuset nu är i en övergångsperiod där man inte lika frikostigt som tidigare kan bevilja deltid eller tjänstledigt. 

Det här har upprört personal, som kontaktat Ålands Radio. En anställd skriver “Det kokar inom ÅHS. Nu beviljas inte deltider och de som inte vill jobba heltid uppmanas söka nytt jobb. De skyller på att det är för att de inte längre får anställa vikarier.” 

Enligt Åsgård grundar sig uppfattningen i ett missförstånd, där tipsaren inte känner till lagändringen, men hon medger att det finns många pusselbitar som ska vara på plats innan personalläget klarnar. Målet är ändå tydligt: 

– Väldigt många av dem som har varit visstidsanställda kommer att ha möjlighet till en ordinarieanställning vid ÅHS. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »