Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 februari, 2024 - 06:06Uppdaterad: torsdag, 1 februari, 2024 - 08:12
  • Genrebild. Bild från försvarsutbildningen.

Åländska 17-åringar kan komma att kallas till försvarsdag

En arbetsgrupp inom Försvarsministeriet har tagit fram ett förslag som innebär att alla 17-åringar i Finland, inklusive Åland, ska kallas till en försvarsdag och utöver det en obligatorisk hälsogranskning i skolan. Det skriver Hufvudstadsbladet under tisdagen.

Informationen som då ska ges under dagen, om den blir av, handlar om försvaret, värnplikten och övergripande säkerhet. Det blir också en information till unga kvinnor om vilka möjligheter de har till tjänstgöring inom försvaret. En förhoppning är att fler kvinnor ska vilja göra frivillig värnplikt.  

Tanken med hälsogranskningen är att det ska ge en bättre bild av de ungas välbefinnande och vilket stöd de kan behöva. Även detta skulle då vara ett led i att stärka Finlands försvarsvilja. 

Arbetsgruppens ordförande, brigadgeneralen Sami Nurmi, påpekar att detta gäller hela Finland och därmed även Åland.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »