Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 29 januari, 2024 - 00:02Uppdaterad: måndag, 29 januari, 2024 - 00:09
  • Att välja mellan Pekka Haavisto och Alexander Stubb är ur ett åländskt perspektiv ett "lyxproblem", menar lantrådet Katrin Sjögren. Foto: Ramus Olin.

Lantrådet om valresultatet: “Jag tror ålänningarna är nöjda”

Oavsett om det blir Alexander Stubb eller Pekka Haavisto som väljs till Finlands president så är det “alldeles utmärkt”. Det säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib) efter presidentvalets första omgång.  

– De är personer som har internationell erfarenhet, utrikespolitisk- och säkerhetspolitisk erfarenhet men som också känner till Åland och demilitariseringen och vikten av det svenska språket, säger hon. 

Alexander Stubb (Saml) var den som fick flest röster i den första omgången och Pekka Haavisto (obunden men stöd av De Gröna) näst flest och därmed är det de två som det står mellan under den andra omgången den 11 februari. Hade ålänningarna fått bestämma hade valet däremot redan varit avgjort: Pekka Haavisto fick 50,4 procent av rösterna i Ålands valkrets medan Alexander Stubb fick 40,8 procent. Katrin Sjögren säger att Haavisto alltid har varit populär i landskapet.  

– Han har djupa kunskaper om det åländska samhället. Han vinnlägger sig om Ålandsexemplet och det svenska språket. Jag uppfattar också att ålänningarna är väldigt miljö- och klimatintresserade, säger hon.  

Katrin Sjögren menar att Alexander Stubb var tydlig gällande viktiga Ålandsfrågor under sitt Ålandsbesök senaste höst men hon konstaterar samtidigt att han i valkompassen inte tog ställning i alla frågor. 

– Det kan mycket väl uppfattas som otydligt, säger hon.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »