Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 januari, 2024 - 05:45Uppdaterad: måndag, 22 januari, 2024 - 05:45
  • Plogbilarna runt om på Åland har varit fullt sysselsatta senaste tiden. Foto: Johan Ågren.

Svårt för landskapet och kommuner att hålla plogningsbudget – “Det är bara att köra”

Plogningsbudgeten för både landskapet och de kommuner Ålands Radio har pratat med kommer inte att hålla med anledning av den snörika vintern. 

– Vi har gått över budgeten rätt rejält. Vissa vintrar går vi över och vissa år går det nästan inga plogningspengar alls. Det är väldigt svårt att beräkna och det blir som det blir, det går inte att påverka och jobbet måste göras, säger Robert Karlsson, vägmästare på landskapet. 

Både Mariehamn och Jomala följer samma spår som landskapet, med en plogningsbudget som med största sannolikhet kommer överskridas. 
– Vägarna måste vara framkomliga så i slutändan får det nog kosta vad det kostar, säger Robin Mattsson, kommuntekniker i Jomala. 

Av de kommuner Ålands Radio pratat med är det en som skiljer sig nämligen Föglö som fått dra i handbromsen. 
– På grund av ekonomiska orsaker har vi bantat ner jouren, som tidigare var sju dagar i veckan, till mindre antal timmar i veckan, säger Jan Mattsson, arbetsledare på Föglö kommun.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »