Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 januari, 2024 - 15:42Uppdaterad: onsdag, 17 januari, 2024 - 15:42

Missförstånd råder om näringsrätten

Det råder en hel del missförstånd runt möjligheten för bolag utanför Åland att flytta hit och starta verksamhet, den uppfattningen har Dan Westerholm, företagsrådgivare vid Åland näringsliv. 

Dan Westerholm har kontakt med företag eller bolag utanför Åland varje månad. De vill veta hur möjligheterna ser ut för att flytta hit eller starta verksamhet på Åland. Under de senaste två åren har man sett en märkbar ökning av svenska företag som hört av sig. 

– Det är inga problem för ett företag eller bolag att flytta hit verksamhet, men det finns en uppfattning om att det är väldigt svårt, säger Dan Westerholm. 

I ett första skede räcker det för företag utanför Åland att ansöka om tillfällig näringsrätt i upp till fem år. Då behövs inte någon ålänning i en eventuell styrelse eller att innehavaren av företaget har åländsk hembygdsrätt. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »