Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 januari, 2024 - 16:31Uppdaterad: fredag, 5 januari, 2024 - 16:48

Civilminister Ingrid Zetterman: “Processen kring kommunerna ska ske i ett tillsammansskap”

Situationen för kommunerna är ohållbar, men processen med kommunerna ska ske i ett tillsammansskap mellan landskapet och kommunerna.  
Det säger civilminister Ingrid Zetterman (Lib) om de vaga skrivningarna om kommunerna i regeringsprogrammet.  
 

– Det är fullt medvetet att man inte har skrivit en färdig plan för hur kommunerna ska skötas, vi ser att arbetet behöver göras tillsammans med kommunerna. Samtidigt kan man inte heller från landskapsregeringen bara vänta på att det kommunala fältet ska lösa sitt själva. Det vi har sagt nu är att vi måste få ett tillsammansskap i processen där kommunerna och landskapsregeringen jobbar sida vid sida, säger Ingrid Zetterman. 

Hon lyfter ekonomin, digitaliseringen och IT-säkerhet som bekymmersområden där kommunerna kan få svårt att leverera och konstaterar samtidigt bristen på pengar.

– Pengarna är till stora delar ganska slut faktiskt så vi behöver hitta andra sätt att jobba på och hitta reformlösningar som har stöd både bland det kommunala fältet och landskapsregeringen. Det första steget blir att hitta någon form av gemensam problembild. Kommunerna är en otroligt svår fråga, dels är den knepig rent förvaltningsmässig och juridiskt men det handlar också mycket om känslor, identitet och hur man vill att samhället ska vara uppbyggt, säger Ingrid Zetterman.  
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »