Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 januari, 2024 - 05:57Uppdaterad: fredag, 5 januari, 2024 - 09:03
  • Hjärtstartare. Foto: Tomas Tornefjell.
  • Ann Eriksson är tf chef vid Alarmcentralen. Foto: Tomas Tornefjell.

Många av de hjärtstartare som finns på Åland är otillgängliga efter kontorstid

 Drygt 200 hjärtstartare finns utplacerade på Åland, men många av dessa finns i byggnader som är stängda efter kontorstid.

Enligt Ålands hjärtstartarregister, som administreras av Alarmcentralen, finns det 79 hjärtstartare i Mariehamn och 27 stycken i Jomala. Eckerö har 15 hjärtstartare och Finström 12 stycken. I de övriga kommunerna finns det mellan 2 och 9 hjärtstartare. Ann Eriksson som är tillförordnad chef för Alarmcentralen tycker att det vore bra om fler hjärtstartare var tillgängliga dygnet runt. Tom Göstas som är ledande fältchef för Ambulansen vid Räddningsverket i Mariehamn delar den uppfattningen. 

 – De flesta hjärtstoppen sker dock hemma hos folk, så det händer bara någon enstaka gång per år att en hjärtstartare använts när ambulansen anländer till platsen, säger Tom Göstas. 

Information med kartor som visar var hjärtstartarna är placerade finns på www.hjartstartare.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »