Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 januari, 2024 - 14:00Uppdaterad: onsdag, 3 januari, 2024 - 15:15

Valve beredd att ersätta Löfström – avgår då som MSÅ:s partiordförande

Om Mats Löfström skulle bli vald till Europaparlamentariker är ersättaren Wille Valve (MSÅ) beredd att axla rollen som riksdagsledamot.  

Valve säger att möjligheten att han skulle träda in som ersättare var något han övervägde innan han ställde upp i riksdagsvalet. Sakpolitiskt skulle skillnaderna inte bli stora. 

– Vi gick till val på en gemensam politisk plattform och den politiken ska givetvis fortsätta att förverkligas, säger han.  

För Moderat samling skulle däremot en vinst för Löfström som innebär en riksdagsplats för Valve medföra en stor förändring. Att vara Ålands riksdagsledamot och samtidigt partiordförande är två roller som inte går att kombinera, menar Valve. Då skulle partiets viceordförande Annette Holmberg-Jansson ta över som agerande ordförande tills höstmötet då en ny partiordförande väljs.  

– I rollen som åländsk oppositionsledare ska jag konstant granska landskapsregeringen, men i den nya rollen som riksdagsledamot ska jag värna om ett gott samarbete. Lanskapsregeringen måste känna att de kan lita på vem som än är riksdagsledamot, säger Valve.  

Löfström offentliggjorde sin kandidatur i går tisdag och Valve menar att han har en realistisk chans att bli invald. Att ingen annan från den Svenska riksdagsgruppen har offentliggjort sin kandidatur tror Valve ger Löfström en stor fördel.  

– Han har börjat noteras i fastländska medier på ett helt annat sätt. Det här är någonting nytt i åländska Europaparlamentvalssammanhang, säger Valve. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »