Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 januari, 2024 - 06:00Uppdaterad: tisdag, 2 januari, 2024 - 10:47

LR vill skärpa systemet kring hemundervisning – hemundervisarföreningen: “Finns risk för diskriminering”

Landskapsregeringen vill skärpa lagstiftningen kring hemundervisning. Planen är att vårdnadshavare i framtiden ska söka tillstånd för att få hemundervisa sina barn och även andra förändringar kan bli aktuella.  

– I slutändan handlar det om att tillgodose varenda ett barns rätt till utbildning, sa undervisningsminister Annika Hambrudd (C) när regeringsprogrammet presenterades.  

Att ändra systemet från ett anmälnings- till ett tillståndsförfarande är en av åtgärderna som föreslogs av en arbetsgrupp som 2022 lämnade en slutrapport angående hemundervisningsfrågor. Ålands hemundervisarförening hade representanter i arbetsgruppen som reserverade sig mot rapporten i sin helhet. Att landskapsregeringen nu vill förändra lagstiftningen väcker flera frågetecken, menar föreningens ordförande Maria Persson. Föreningen förutsätter att en omfattande kartläggning görs så att man ser vilka behov som finns och vilka konsekvenser en ändring skulle medföra. Bedömningen riskerar att bli godtycklig och då finns det risk för diskriminering, menar hon. 

– Det allra största problemet som vi ser är att det blir lite av en kollektiv bestraffning, som till mesta del kommer göra skada för en majoritet som gör rätt. Det finns redan i lagstiftning bestämmelser och påföljder för de som inte gör rätt, säger hon.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »