Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 december, 2023 - 15:04Uppdaterad: tisdag, 26 december, 2023 - 22:12
  • Pressbilder, montage: Ålands Radio

Gör Ålands Radios presidentkompass!

Vissa presidentkandidater vill placera soldater på Åland, andra vill lyfta fram Ålandsexemplet i Finlands fredssyftande utrikespolitik.

I dag publicerar Ålands Radio sin valkompass inför presidentvalet. Valkompassen är producerad i samarbete med Yle och består av 31 olika frågor som berör allt från utrikes- och säkerhetspolitik till värdefrågor om synen på invandring, pälsnäring och behovet av ett tredje juridiskt kön.  

Åland Radio har formulerat två av frågorna i kompassen. Den ena handlar om presidentens behov av att behärska svenska i tal och skrift, den andra om huruvida Ålandsexemplet borde lyftas fram mer i en fredssyftande utrikespolitik.   

Valkompassen finns här

I det långa ljudklippet här ovan hör du en längre presentation av valkompassen och en analys av några av de frågor som berör Åland. I klippet medverkar Fredrik Sonck och Rasmus Karlsson från Ålands Radio, samt Susann Simolin, tillträdande direktör för Ålands fredsinstitut.

Första omgången i presidentvalet äger rum söndagen den 28 januari. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »