Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 december, 2023 - 07:15Uppdaterad: torsdag, 21 december, 2023 - 11:01

Allt fler ålänningar äger sin bostad

I slutet av 2022 fanns nästan 14 400 stadigvarande bebodda bostäder på Åland, det visar färsk statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub.

Det är 80 fler än året innan och 3000 fler jämfört med år 2000. Allt fler äger sin bostad, år 2005 var andelen 60 procent och nu är den 68 procent.  

60 procent av de åländska hushållen bor i småhus och genomsnittsytan är 98 kvadratmeter. Sju procent av bostadshushållen och nästan en fjärdedel av hushållen med barn är trångbodda. Drygt åtta procent av de åländska bostäderna som är bebodda är bristfälligt utrustade. Det innebär att bostaden till exempel saknar vattenledning, avlopp eller centralvärme. Det är vanligare att äldre personer bor i bristfälligt utrustade bostäder och att yngre bor trångbott.  

På landsbygden finns den största andelen nya bostäder, medan skärgården har den största andelen av bostäder som är byggda före 1970. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »