Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 december, 2023 - 06:03

Skärgårdsfärjor, vindkraft och kommunpolitik – kritiken haglar över flera områden i regeringsprogrammet

Lagtingsdebatten om den nya landskapsregeringens regeringsprogram inleddes i går och kritiken mot programmet lät inte vänta på sig.   

Den allra första repliken till lantrådet Katrin Sjögren (Lib) gavs av Mika Nordberg (MSÅ) som ifrågasatte huruvida lantrådet är nöjd med regeringsprogrammet och framförde att han hade förväntat sig mer detaljer om regeringens planer framåt. Hans partikollega Annette Holmberg-Jansson önskade också mer tydlighet i frågan om kommunernas situation och framtid.  

Hållbart initiativs Alfons Röblom ifrågasatte regeringens klimatpolitik och sa att den främsta satsningen är förnyelsen av skärgårdstrafikens tonnage men att man där förlitar sig på att staten ska bevilja ett extra anslag.  
– Betyder inte det här att klimatpolitiken står på ganska skakiga ben? frågade Röblom. 

Stellan Egeland, som höll Obunden samlings gruppanförande som till stora dela gick åt att kritisera vindkraftsplanerna, tror inte på något extra anslag.  
– Dom kommer inte att köpa nya specialanpassade båtar till oss, särskilt inte i ett läge där de själva tvingas dra ner på välfärden, sa han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »