Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 december, 2023 - 15:22Uppdaterad: måndag, 18 december, 2023 - 17:23

Företagare: Kritiserat filmstöd gynnar näringslivet på Åland

Landskapsregeringens omdiskuterade filmstöd har uppskattats av företagare på Åland.

Bland annat filmen Stormskärs-Maja har fått 300 000 euro i stöd av landskapet. Inget av företagen som Ålands radio har pratat med har konkreta siffror på vad de har tjänat tack vare filmproduktionen av Stormskärs Maja, men alla intygar att det har varit lönsamt. Företagen säger att de fått uthyrt, sålt och bokat mer under lågsäsongerna.

Simon Björklund, vars företag hyrde ut maskiner till filmproduktionen, var med redan under förberedelserna inför inspelningen.  

– I och med att inspelningen har varit alla årstider har vi fått leverera både sommar och vinter så det har varit bra, säger Simon Björklund.

Landskapsregeringens stöd till filmproduktioner har kritiserats av Obunden samling och partiet har ifrågasatt dess ekonomiska nytta. Men de företag som Ålands radio har pratat med och som har varit delaktiga i filmproduktionen är positiva till fortsatt filmstöd på Åland.   

– Det är bra för Åland överlag och när folk är här så handlar de här också, säger företagaren Emil Alm.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »