Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 december, 2023 - 13:14Uppdaterad: fredag, 15 december, 2023 - 14:30
  • Kvinnan som står åtalad för grova djursskyddsbrott har tidigare dömts för liknande brott i Sverige. Genrefoto.

Kvinna åtalad för grova djurskyddsbrott

I dag, fredag, inleddes rättegången mot en kvinna som står åtalad i Ålands tingsrätt för två fall av grova djurskyddsbrott och ytterligare åtta åtalspunkter. 

Kvinnan har suttit häktad den senaste månaden eftersom rätten ansåg att det fanns misstanke om att hon skulle försöka hålla sig undan rättegången. I merparten av åtalspunkterna är även en man misstänkt, men han har inte delgivits stämningsansökan eftersom han inte påträffats. 

De grova djurskyddsbrotten har enligt åklagaren skett från 1 maj 2022 till 31 januari 2023 i en kommun på Åland och sen fortsatt under februari och mars i år i en kommun i Österbotten.  

I fallet på Åland ska kvinnan ha haft 15 hundar varav åtta valpar som hon inte skött om. Trots uppmaningar från Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, har kvinnan inte åtgärdat bristerna. I Österbotten ska kvinnan ha haft 20 hundar varav fem valpar och där ska misskötseln ha fortsatt. 

Kvinnan är dömd sedan tidigare för liknande brott i Sverige under åren 2015-2017. 

Dessutom är kvinnan åtalad för bedrägeri, häleri, skadegörelse, flera stölder och registeranteckningsbrott. Kvinnan bestrider samtliga brott. Ålands tingsrätt har två dagar avsatta för rättegången. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »