Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 december, 2023 - 17:03Uppdaterad: torsdag, 14 december, 2023 - 17:03
  • Ålandsdelegationen ger tummen ner till delar av näringsrättslagen som lagtinget godkände i september.

Ålandsdelegationen: Näringsrättslagens krav på svenska strider mot grundlagen

Ålandsdelegationen fäller flera av paragraferna i den nya näringsrättslagen som reglerar språkkravet på svenska.

Ålandsdelegationen gör bedömningen att innehållet till vissa delar strider mot grundlagen. När Ålandsdelegationen behandlade näringsrättslagen 2022 kom man till en liknande slutsats. Inte heller Högsta Domstolen och presidenten godkände då lagen. Den gången låg tyngdpunkten i HD:s utlåtande på att lagen stod i strid med unionsrätten, medan Ålandsdelegationen i första hand pekade på konflikter med grundlagen.

Landskapsregeringen valde att aldrig sätta lagen i kraft. I stället presenterades en omarbetad näringsrättslag, som lagtinget godkände den 18 september i år, men inte heller den får sitt fulla godkännande av Ålandsdelegationen. Språkkravet på svenska bedöms fortfarande vara diskriminerande gentemot näringsidkare som inte kan uppfylla kravet och att det utgör inskränkningar i näringsfrihetens princip i grundlagen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »