Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 december, 2023 - 14:52Uppdaterad: måndag, 11 december, 2023 - 15:52

Beslutet om Bogskär naturreservat upphävt - reservation inlämnad

Nu är Christian Wikströms beslut om att inrätta Bogskärs naturreservat upphävt. Vicelantråd Harry Jansson, centern, fattade beslutet under måndagsförmiddagen genom enskild föredragning.

Infrastrukturminister Christian Wikström tog beslutet om att inrätta det 1 664 kvadratkilometer stora naturreservatet i södra Ålands ytterskärgård i torsdags, vilket ledde till att han avskedades under fredagen. 

– Vi har i landskapsregeringens namn förbjudit verkställigheten av det beslutet. Nu måste det tas ett nytt beslut i ärendet så småningom, men det krävs då en mer professionell beredning av ärendet, säger Harry Jansson.  

Som motiv nämner han brister i beredningen, att havsplanen inte beaktats och att vissa parter inte har hörts som bör höras. Men också att man behöver utreda hur vissa lagstadgade rättigheter som ålänningar har vad gäller jakt och fiske ska beaktas, såväl som internationella avtal.

Naturvårdsintendent Maija Häggblom som föredrog ärendet har lämnat en reservation mot beslutet. Hon menar att beredningen har varit omfattande, att den har följt god förvaltningspraxis och gällande lagstiftning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »