Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 december, 2023 - 05:59Uppdaterad: måndag, 4 december, 2023 - 09:33

Årets kirurg om ÅHS: Vi skickar hem personer som absolut inte borde skickas hem

Det är viktigt att säkra bäddplatserna på ÅHS, det säger överläkaren Tora Bäckström, som nyligen fick utmärkelsen årets kirurg av Kirurgföreningen i Finland. 

Enligt Bäckström är antalet bäddplatser något som ofta kommer på tal då diskussioner om inbesparingar kring ÅHS förs och även om ingen uttryckt en officiell vilja att minska dem nu, finns det ständigt ett hot. 

– Bäddplatserna är redan nu på miniminivå och vi skickar hem personer som absolut inte borde skickas hem, det är inte etiskt riktigt, säger Bäckström. 

Det handlar ofta om äldre, som borde vårdas med personal dygnet runt på sjukhus eller vårdhem. 

Bäckström betonar också vikten av att ha marginal på antalet bäddplatser för att snabbt kunna ta hem patienter som vårdas utanför Åland. På de stora sjukhusen utanför Åland har platserna ofta dragits ner till minimum, och flera sjukhus är enligt Bäckström överbelastade.  

Chefsöverläkare Jun Nagamori  tycker att frågan Bäckström lyfter är mycket viktig och efterlyser en bredare diskussion om utbyggd socialvård för att möjliggöra fler omvårdnadsplatser. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »