Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 november, 2023 - 18:05Uppdaterad: tisdag, 14 november, 2023 - 20:02
  • M/S Mergus hör till de färjor som drabbas av en potentiell strejk.

Berndtsson på NJL om strejkvarsel: Personalen vill inte strejka, förbunden driver på 

Oskar Berndtsson, direktör på Nordic Jetline säger till Ålands Radio att det råder avtalsfrihet i Finland och att det inte finns något allmänbindande kollektivavtal inom skärgårdstrafiken.

På EW Finland anser man att lokalt förhandlande är bekvämare då det är frågan om små enheter och små detaljer. 

På tisdag eftermiddag stod det klart att tre sjöfack varslade om strejk på ett flertal skärgårdsfärjor i Ålands skärgård från och med slutet av november, om inte EW Finland går med på att skriva under kollektivavtal. 

– Vi har hemskt svårt att tro att vår personal ska vilja strejka, vi vädjar till dem att inte strejka, det finns ingen orsak att strejka och vi hoppas att vi har personal som kör för det skulle vara katastrofalt för skärgårdsborna om de strejkar fast allting är bra. 

Berndtsson säger att bolagets löner är över kollektivavtalenivå och villkoren också är bättre. De lokala avtalen erbjuder EW Finland som bolag flexibilitet. 

– Det är förbunden som är aktiva, inte är det våra anställda som är här och pushar på. 

Så du uppfattar att hela personalstyrkan inom era linjer är helt nöjd som det är? 

– Så skulle jag säga - till största delen – och är någon missnöjd är det bara att lyfta fram det, säger Berndtsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »