Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 november, 2023 - 06:00

Ökningen av klagomål pressar utbildningsbyrån – under nästa år ska tillsynen ses över

Under det senaste året har sex klagomål över de åländska grundskolorna skolorna lämnats in till landskapsregeringens utbildningsbyrå.

Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) konstaterar det inte är speciellt många men samtidigt en betydande ökning då det tidigare inte funnits några ärenden alls.  

Klagomålen kretsar främst kring upplevda brister i stödåtgärder eller i mobbningsärenden. Men varför ärendena har ökat är svårt att svara på. 

– Dels kan det vara att man är mer medveten om att man kan lämna in tillsynsärenden om man inte är nöjd eller att det har blivit sådana svåra ärenden att skolorna har svårt att ge tillräckligt med stöd utifrån elevens behov, säger Hambrudd.  

I landskapsregeringens budgetförslag för 2024 förutspås tillsynsärendena öka ytterligare och man föreslår medel för en projektanställning där uppdraget skulle vara att se över hur tillsynen ska skötas framöver. För även om tillsynsärendena i nuläget inte är väldigt många i antal så är varje utredning tidskrävande. 

– Det har tagit väldigt mycket resurser av utbildningsbyrån och andra saker har fått ge vika, säger Hambrudd.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »