Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 oktober, 2023 - 16:47Uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2023 - 16:47

Forskarkritik mot tidningarnas valgallupar: “Borde avstått publicering”

De åländska tidningarnas senaste valpejlningar som visar helt olika resultat kritiseras nu av forskare från både riket och Sverige. Metoderna är sårbara och risken för manipulation är hög.

Ska man tro Ålandstidningen så blir Centern största parti, ska man tro Nya Åland vinner Liberalerna valet. Men för de flesta partierna skiljer det mellan 6 och 8 procentenheter beroende vilken tidning man föredrar. Claus Stolpe som är äldre universitetslektor i statskunskap vid Åbo Akademi ser en risk med att väljare vilseleds om de tar siffrorna alltför bokstavligt. 

– Det blir lätt en självuppfyllande profetia om ett parti går mycket framåt i en valmätning, säger Stolpe. 

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universtitet går ännu längre och menar att redaktionerna borde avstått publicering av något som han bedömer kan göra mer skada än nytta för demokratin. Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén gör en annan bedömning.   
– Det är ett väldigt stort intresse kring valet och då försöker vi visa vad som händer där ute, men det är ju ingen forskningsrapport heller utan det är ju en redaktionell produkt, säger han. 

Nya Ålands chefredaktör Anna Björkoos säger till Ålands Radio att hon inte tycker att man kan jämföra de två tidningarnas valpejlingar med varandra, men hon tycker att Nya Åland har varit tydliga med hur deras gallup är gjord och hur många som har deltagit och att den bara är en del av en helhet i valbevakningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »